Training Leren Stress en Emoties Reguleren

Introductie

 • Ons brein bestaat uit kort gezegd 3 delen:
 • de neocortex (ons denkbrein),
 • het limbische systeem (het zoogdieren brein, waar onze gevoelens zijn opgeslagen) én
 • het reptielenbrein (het oudste brein, waar onze overlevingsstrategieën vast liggen, zoals voeding, voortplanting en vlucht-vecht of freeze reactie in bepaalde situaties.

Wanneer er stressvolle situaties ontstaan gaat als eerste ons reptielenbrein in werking. Dit zorgt ervoor dat er stresshormonen vrijkomen, zodat wij zowel mentaal als fysiek getriggerd worden om alert te zijn. Ons lijf wordt in staat van paraatheid gebracht, om sneller in te kunnen schatten of we moeten vechten of vluchten. Ons lijf krijgt daarin ook een verhoogde spanning, om beter en sneller te kunnen reageren.

Ook onze emoties en ons denkbrein hebben daarin een belangrijke rol. De emoties zorgen ervoor dat het lichaam precies op die handeling voor te bereiden op de situatie zoals die door ons bewustzijn/denkbrein geanalyseerd is.

Stressreacties en negatieve gevoelens als angst, boosheid en verdriet kunnen dus heel erg nuttig zijn. Een goede dosis stress verhoogt namelijk ons prestatievermogen en helpt ons onze moeilijkheden de baas te worden. Kortdurende stress en negatieve gevoelens zijn dus nuttig om de juiste informatie over een situatie over te brengen.

Als we langdurig negatieve emoties en dus ook stress ervaren dan staat als het ware het alertheid-systeem continue aan en geeft het dus geen signalen meer door. We blijven dan dus continue onder grote spanning en/of  negatieve gevoelens ervaren. Dit kan op lange termijn voor lichamelijke en mentale klachten.

Denkend aan:

 • Verstijfde spieren,
 • Chronische pijn,
 • Spanningshoofdpijn/migraine
 • Ademhalingsproblemen (bv. hyperventilatie)
 • Slaapproblemen
 • Angstklachten
 • Sociale angsten
 • Burn-out/overspannenheid
 • Woede uitbarstingen
 • En depressieve klachten

Wil je verergering van deze klachten voor zijn óf wil je ze verminderen? Dat kan, met de  training Leren stress en emoties reguleren!

Tijdens de training leer je op een interactieve wijze de vicieuze cirkel van stress en negatieve gevoelens doorbreken.

Wat kan ik verwachten?

De training bestaat uit:

 • 1 Individueel intake gesprek, met 1 of beide trainers om te bepalen of training aansluit bij jouw klachten en hulpvraag.
 • Bijeenkomsten waarin je leert op constructieve wijze om te gaan met stress en emoties.
 • 1 terugkomdag/ afsluiting

Het intake gesprek

Tijdens de intake zal de eerste kennismaking plaats vinden, zal er inhoudelijk worden gesproken over jouw klachten, eerdere hulpverlening en doel wat jij beoogt te halen met de training. Als vanuit dit gesprek voortvloeit dat jij mee wilt doen en wij zien dat jou hulpvraag/doel passend is om aan te werken binnen de training, zullen we een behandelovereenkomst afsluiten.

 De inhoud van de bijeenkomsten

 1. Kennismaking en theorie over de werking van stress en gevoelens.
 2. Theorie en ademhalings- ontspanningsoefeningen
 3. Leren onbevooroordeeld je gevoelens waar te nemen
 4. Leren accepteren en verdragen van je gevoelens
 5. Jezelf ondersteunen bij de gevoelens die je voelt
 6. Onderzoeken van de achterliggende reden van je gevoelens in bepaalde situaties
 7. Hoe leer ik mijn gevoelens actief en positief te beïnvloeden?

De bijeenkomsten 8 t/m 11 staan in het teken van Specifieke gevoelens leren veranderen:

 1. Van stress naar ontspanning & van angst naar moed en veiligheid
 2. Van woede naar gelatenheid & van schuld en schaamte naar innerlijke vrijheid
 3. Van verdriet en teleurstelling naar acceptatie en tevredenheid & van somberheid naar acceptatie, vertrouwen en eigenliefde
 4. Herhaling/ oefen bijeenkomst

Terugkomdag 

Bijeenkomst 12 staat gepland voor (ongeveer) 6 weken na de laatste trainingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst evalueren we samen hoe je in afgelopen weken de training in de praktijk hebt toe te passen, is er nog tijd voor vragen en zullen we gezamenlijk de groepsbijeenkomsten op een leuke manier afsluiten.

Aanvullende begeleiding nodig?

Mocht voorafgaand, tijdens of na de training behoefte zijn aan aanvullende begeleiding of behandeling op individuele basis dan behoort dat tot de mogelijkheid. Dit individuele traject is dan een op zichzelf staand traject, waarin je rekening dient te houden met bijkomende kosten en een aparte behandelovereenkomst. Dit individuele traject zal dan plaatsvinden in Arnhem of Brummen bij een van de trainers in de praktijk.

Wat is mijn aandeel?

Wij, de trainers, gaan er vanuit dat jij gemotiveerd bent om aan je klachten te werken. Jouw eigen aandeel tijdens de training is dan ook minstens zo belangrijk om je eigen klachten verminderen en met jouw inbreng mogelijk ook andere groepsgenoten te kunnen helpen om tot verandering te komen. Wij faciliteren de training, maar jouw eigen bijdrage/actieve houding en ook het voortzetten van het geleerde in de dagelijkse praktijk is erg belangrijk om jouw eigen doel te behalen.

Even voorstellen

Nu heb ik een beeld van de inhoud van de training, maar wie zijn de trainers eigenlijk?

Hoogstwaarschijnlijk heb je al meer informatie over mij gelezen op mijn website. Zo niet, niet erg, dan kan dat alsnog door hier te klikken, daarnaast stel ik je ook graag voor aan de persoon met wie ik deze training samen heb opgezet en zal geven.

Graag stel ook ik mij even voor. Mijn naam is Laura Schoemaker en ik ben werkzaam als lifecoach &therapeut en POH-GGZ. Ik heb een eigen praktijk Sensus Meus, die gevestigd is in Brummen. Ik help je graag bij het onderzoeken van de (mogelijke) oorzaken van jouw klachten/hulpvraag om vervolgens de balans in je leven te (her)vinden. Denk onder meer aan hulp bij stress gerelateerde klachten, burn-out klachten, onzekerheid, zelfbeeld problematiek, angsten, nare gebeurtenissen- trauma’s en loopbaanvragen. Naast individuele trajecten vind ik het leuk om trainingen voor groepen te geven. Ik ben namelijk van mening dat  onderlinge herkenning en steun ook een belangrijke bijdrage kan zijn  voor de verandering bij de individuele mens! In deze groepstraining gaan wij ons samen richten op het reguleren van stress en emoties, aangezien deze van grote invloed zijn op zowel lichamelijke als psychische klachten.  Meer weten over mij of mijn praktijk, kijk dan eens (verder) op mijn website www.sensusmeus.nl.

 

Nog even de praktische informatie op een rij

 • Startdatum wordt bepaald na voldoende aanmeldingen (8 personen)
 • De bijeenkomsten zijn gepland op woensdagavonden van 19.00 – 20.30 uur
 • Tijdsinvestering is 1,5 uur per bijeenkomsten, met uitzondering van de eerste bijeenkomst daarvoor is de tijdsinvestering 2,5 uur (we zullen dan dus om 21.30 uur klaar zijn)
 • Je krijgt een informatiemap mee tijdens de eerste bijeenkomst.
 • De trainingskosten zijn €565,50 (koffie en thee zijn inbegrepen). Een investering in jezelf!
 • De training vindt plaats aan de Geelgorslaan 32 te Arnhem.
 • Contra-indicaties om deel te nemen zijn: vastgestelde onbehandelde depressie, persoonlijkheidsproblematiek als hoofdklacht, suïcidaliteit en verslaving.

 

Wil jij je graag opgeven óf ben jij werkzaam in een bedrijf die interesse heeft om deze training in te kunnen zetten  voor 1 of meer medewerkers?

Neem dan contact met ons op via info@psychologenpraktijkbolt.nl of info@sensusmeus.nl

Bellen kan ook! Wij zijn te bereiken op 06 81 94 69 54 (Reny) en 06 45 28 69 81 (Laura).

Na aanleiding van de mail of het telefonische contact zal er een intake/ kennismakingsgesprek gepland worden met 1 of beide trainers. Deze training is in overleg ook in company mogelijk, voor meer informatie of een offerte op maat neem gerust contact op!